Kundcase

Fumex utrustar Team Curiras vallabuss

Längdskidåkning är en sport som lutar sig mycket mot rätt förberedelser. Vallningen är ett avgörande moment inför varje lopp och kan vara skillnaden på vinst och förlust. Men de allra mest populära tävlingsprodukterna innehåller farliga kemikalier och måste tas om hand på rätt sätt för att inte riskera någons hälsa.

Team Curira är ett svenskt skidlag med fem heltidsåkare och en grupp av vallatekniker. Med tävlingar över hela Europa, från de italienska alperna till de norska fjällen, behöver laget både vara vältränat och förberedda för alla typer av väderförhållanden.

Med skidor, valla och puder som matchar snöns temperatur kan skidåkare glida bättre och sprinta snabbare. Men om vallalaget gör ett misstag kan loppet vara över innan det ens har hunnit starta.

– Längdskidåkning är en sport som hänger mycket på åkarens utrustning, och vallan är en viktigt del av det. Vi testar olika skidor och valla innan en tävling, så det är inte som i Formel 1 där du kan byta däck mitt i ett lopp. Vi har bara ett försök på oss för att få det rätt, säger Klas Nilsson, skidåkare för Team Curira och medgrundare till laget.

2021 investerade Team Curira i en ny vallabuss. Den följer med laget till alla tävlingar och låter vallateknikerna göra sitt jobb direkt på plats. Bussen är utrustad med skidställ, vallabord och ett skräddarsytt punktutsug från Fumex för att ta hand om farliga högfluorerade ämnen.

– Pudret som skidlag använder för tävling innehåller högfluorerade ämnen, vilket är farligt att andas in och kan påverka din hälsa. Många vallatekniker använder bara en ansiktsmask under själva arbetet. Det betyder att det inte är säkert att resterna från pudret blivit evakuerade när de väl tar av sig masken, förklarar Klas.

Punktutsuget från Fumex är den enda av sitt slag och är utvecklat och producerat i Skellefteå, Klas Nilssons och Team Curiras hemstad. Den låter vallateknikerna arbeta säkert eftersom att den suger upp och evakuerar alla farliga partiklar innan de blandas med inomhusluften.

– Jag är övertygad om att vårt lag har den bästa lösningen på marknaden. Luften renas direkt och det finns aldrig några osäkerheter ifall det är säkert att gå in i bussen eller inte. Våra vallare har jobbat tillsammans med Fumex under utvecklingsstadiet och de är väldigt nöjda med resultatet. Vi har de bästa tänkbara förutsättningarna, och nu är det dags att ta oss hela vägen upp till prispallen, säger Klas Nilsson.

 

Håll dig uppdaterad

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och håll dig uppdaterad om våra produkter